Back to blog

RWE mengt waterstof uit Duitse windenergie bij in gasnet

23 augustus 2015 in Duurzame technologieën

Duitsland is koploper op gebied van duurzame energie. Doordat ze enorm veel wind en zonne-energie opwekken dreigt er onbalans te ontstaan tussen de vraag en aanbod van energie. Het omzetten naar waterstofgas en op die manier de energie opslaan is de perfecte oplossing. Angela merkel wordt door de Amerikaanse visionaire econoom Jeremy Rifkin geadviseerd inzake duurzame energie. Rifkin is een groot voorstander van een op waterstofgas gebaseerd energie model. Ik heb zijn boek hierover gelezen ‘The hydrogen economy’. In dit boek schetst hij de voordelen hiervan. Duitsland is nu concreet bezig dit in de praktijk toe te passen. Dit vindt ik zeer interessant en zal dit op de voet blijven volgen. Nederland kan hier een voorbeeld aan nemen, en in plaats van te investeren het laatste gas met veel nadelige effecten uit de bodem te halen, te investeren in deze duurzame en bovenal schone manier van energie opslag. Er is al een proef gedaan op Ameland. Meer hierover op:  http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/3529/virtuele-elektriciteitscentrale-ameland-van-start

Meer over het advieswerk van Jeremy Rifkin:  http://www.duurzamerwerken.nl/news/newsdetail.aspx?newsId=840&catid=0

 

9-08-2015 12:27 | Door: Thijs ten Brinck |

Bron:  http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/8057/rwe-mengt-waterstof-uit-duitse-windenergie-bij-in-gasnet

Het Duitse energiebedrijf RWE heeft een waterstofgenerator gekoppeld aan het aardgasnet. Door gebruik van restwarmte heeft het systeem een efficiëntie van 86 procent.

De installatie van RWE in het Duitse Ibbenbüren is geïnstalleerd door het Britse ITM Power. Het elektrolyse-systeem gebruikt overschotten aan stroom om water te splitsen tot waterstof en zuurstof.

“Binnen 15 jaar zal de helft van alle elektriciteit in Duitsland uit duurzame, maar ook grotendeels onvoorspelbare energiebronnen komen”, zegt Arndt Neuhaus, CEO van RWE Duitsland. “Energieopslagsystemen worden dan een essentieel onderdeel van ons elektriciteitssysteem.”

Met een vermogen van 150 kilowatt is het power-to-gas-systeem niet de grootste duurzame waterstofproducent van Duitsland. De omzettingsefficiëntie van 86 procent maakt het systeem wel een van de meest efficiënte in zijn soort.

Windenergie kan onbeperkt worden omgezet in waterstofgas

Windenergie kan onbeperkt worden omgezet in waterstofgas

Aardgasleidingen als accu
Bijzonder is ook dat het systeem de waterstof direct toevoegt aan het Duitse aardgasnetwerk. De bestaande leidingen en aardgasbuffers dienen zo ook als opslagruimte voor het waterstofgas. Een warmtekrachtkoppeling van RWE zet het mengsel van aardgas en waterstof naar behoefte weer om in stroom en warmte.

Andere power-to-gas-installaties slaan de duurzame waterstof vaak op in pure vorm op in tanks, of laten het met CO2 reageren tot methaan. Methaan is het hoofdbestanddeel van aardgas, bijmengen is in dat geval dan ook geen probleem.

Op het Waddeneiland Ameland heeft netbeheerder Stedin al wel een kleinere proef uitgevoerd met het bijmengen van waterstof in het lokale gasnet. Dat kon volgens de netbeheerder tot een percentage van 20 procent.