Back to blog

Japanse provincies nodigen uit voor ocean renewable energy

12 april 2015 in Duurzame technologieën

Na de ramp met de kerncentrales is Japan op de goede weg met duurzame energie.

 

Hieronder een mooi voorbeeld:

 

De Japanse provincies Nagasaki en Saga zijn op zoek naar internationale organisaties die passen in hun ambities op gebied van ocean energy, met name energie uit getijde, zeestromen en temperatuurverschillen van het zeewater (OTEC).

Details

In Japan is veel aandacht voor renewable ocean energy (ROE), vooral sinds de kernramp van 2011 en de noodzaak voor een nieuwe energiemix met nieuwe vormen van energieopwekking. De provincies Nagasaki en Saga hebben hun zinnen gezet op energie uit getijde, zeestromen en temperatuurverschillen van het zeewater (OTEC). Ze hebben vergaande ambities om een hub te worden in Azië. Hun propositie bestaat uit speciaal aangewezen zeegebieden voor onderzoek, gunstige mariene condities, vooraanstaande onderzoekscentra en actieve provinciale beleidsmakers. Zij zijn op zoek naar partijen uit binnen- en buitenland die mee willen investeren, om zo het thema verder op de agenda te krijgen en ook andere organisaties uit bedrijfsleven, kenniswereld en overheid te laten aansluiten. Het proces is nog in een prille fase, maar de verwachting is dat de aandacht verder zal groeien om tot een nieuwe energiemix te komen die ook bestaat uit ocean energy.

Voor Nederland bieden beide provincies de kans om zich te profileren en om testen en demonstraties te doen die de Nederlandse positie in de Aziatische regio verder versterkt. Door verschillende activiteiten van IA-Tokio, waaronder een ROE missie in juni 2013 (1) en het Staatsbezoek in oktober 2014 (2), en netwerken die het kantoor onderhoudt, staan Nederlandse ROE partijen op het netvlies van de provincies. Tijdens twee recente bezoeken aan Nagasaki en Saga werd IA-Tokio dan ook gevraagd om Nederlandse partijen verder aan te laten sluiten op hun ambities. De provincies geven aan een Nederlandse ROE missie op gebied van energie uit stromen, getijden en OTEC te willen verwelkomen.

energie uit zoet en zout water verschil

energie uit zoet en zout water verschil

Ocean energy is energie uit bijvoorbeeld getijde, zeestromen en temperatuurverschillen van het zeewater (OTEC).

Interesse? Neem contact op met IA-Netwerk Tokio
Innovatie Attaché Tokio, Rob Stroeks, mail@nost.jp

Het IA-Netwerk verbindt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken kennis over internationale innovatieve ontwikkelingen en daaraan gerelateerde trends aan Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en overheden.

Download:
Japan Ocean Energy
PDF document | 534,19 KB : http://www.rvo.nl/sites/default/files/2015/03/Japan_Ocean_Energy.pdf
Beschrijving van testlocaties voor renewable ocean energy (ROE) in de provincies Nagasaki en Saga, Japan.