Back to blog

Grafeen belooft revolutie in groene energie in opwekking waterstofgas

29 november 2014 in Duurzame technologieën

Grafeen heeft een nieuwe, onverwachte eigenschap. Het materiaal blijkt protonen door te laten. De ontdekking kan een revolutie teweegbrengen in de ontwikkeling van brandstofcellen.

De ontdekking komt voor rekening van het team aan de University of Manchester, onder leiding van Andrei Geim. Bij de experimenten zijn ook wetenschappers van de Radboud Universiteit betrokken. Volgens de Nobelprijswinnaar fungeert Grafeen als een uiterst effectief filter. Het laat protonen door en houdt alle andere atomen en moleculen tegen.

De gevolgen van de ontdekking zijn groot. De nieuw ontdekte eigenschap zou Grafeen geschikt maken als membraan om waterstof te filteren uit de lucht. Geim is er al in geslaagd om zo een kleine hoeveelheid waterstof te winnen. De verzamelde waterstof kan vervolgens in een brandstofcel worden gebruikt voor de productie van elektriciteit. Bij verbranding van waterstof komt alleen waterdamp vrij.

Dit is weer een nieuwe stap naar  schone en duurzame economie gebaseerd op brandstofcellen!

 

Grafeen nieuwe bouwsteen voor waterstofgas

Grafeen nieuwe bouwsteen voor waterstofgas

 

Toepassingen

De huidige productiemethodes voor waterstof zijn zeer energie-intensief. De grootschalige inzet van grafeenfilters voor winning van waterstof uit de lucht, kan een oneindige brandstofbron opleveren.

Tot nu toe gingen wetenschappers er vanuit dat grafeen helemaal niets doorlaat. Sinds de ontdekking, tien jaar geleden, zorgt grafeen telkens voor nieuwe verrassingen. In de solarindustrie geldt grafeen als een van de materialen die zonnepanelen efficiënter kunnen maken. Aan de University of Manchester ontdekte een andere onderzoeksgroep dat grafeenoxide de potentie heeft om zeewater en afvalwater te filtreren tot drinkwater.

Bron: The Independent, foto: University of Manchester

http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/71238/grafeen-belooft-revolutie-in-groene-energie/?utm_content=buffer1a96c&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer