Back to blog

Gaat Tesla een energie revolutie veroorzaken met de Powerwall?

3 mei 2015 in Duurzame technologie├źn

Autobouwer Tesla heeft een nieuwe batterij gepresenteerd voor thuisgebruik. De Tesla Powerwall, zoals de strak vormgegeven accu heet, kan dienen als opslagpunt voor bijvoorbeeld zelf opgewekte zonne-energie, maar ook als backup voor het reguliere stroomnet. “Het is onze doelstelling om fundamenteel de manier te wijzigen waarop de wereld energie verbruikt”, zei topman Elon Musk bij de voorstelling.

Volgens Tesla sluit het thuis opwekken van energie nu totaal niet aan bij de levering van energiemaatschappijen. De meeste zonne-energie wordt in de middag opgewekt terwijl er juist in de ochtend en avond pieken in het gebruik te zien zijn. Door de ‘s ochtends opgewekte stroom in de Powerwall op te slaan, hoeven gebruikers ‘s avonds geen stroom van hun energieleverancier af te nemen, maar kunnen ze de ‘s ochtends opgewekte eigen stroom gebruiken.

Voor mensen zonder zonnepanelen of windmolens, kan de Powerwall ook handig zijn. Als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van een piek- en daltarief bij je energiemaatschappij, kun je de Powerwall opladen tijdens het daltarief om die stroom vervolgens aan te spreken als het piektarief van toepassing is.

“Ons doel is een fundamentele verandering van de manier waarop de wereld energie verbruikt”, aldus Musk bij de presentatie. “Het doel is een complete transformatie van de gehele energie-infrastructuur van de wereld.” Om voldoende batterijen te kunnen leveren is Tesla bezig met de bouw van een megafabriek in Nevada van 5 miljard dollar. Die fabriek zal met de massaproductie beginnen van batterijen voor huizen en bedrijven en de elektrische auto’s van Tesla.

Elon Musk  presenteert Powerwall

Elon Musk presenteert Powerwall

De Powerwall, die nog het meeste wegheeft van een cv-ketel, kan natuurlijk ook worden gebruikt om je elektrische auto of fiets op te laden. De 100 kilo wegende accu komt in twee verschillende versies op de markt. Voor ruim 3.100 euro kun je het model kopen waarmee je 10 kWh aan stroom kunt opslaan, terwijl je voor het model met een opslagruimte van 7 kWh net geen 2.700 euro kwijt bent. De Powerwall komt in de zomer op de markt.

 

 

Gepubliceerd op 1 mei 2015
Tesla Powerwall Keynote by Elon Musk “The Missing Piece”