Back to blog

Duurzaam verwarmen met Infrarood verwarming

24 december 2014 in Duurzame technologieën

Het verwarmingssysteem van ThermIQ is een alternatief voor de traditionele CV verwarming en bestaat uit glazen panelen met een aluminium frame, die worden bevestigd aan het plafond. Een infraroodpaneel zet elektriciteit via een halfgeleider en nagenoeg zonder elektriciteitsverlies om in onzichtbare infrarode warmtestralen. Deze stralen verwarmen niet de ruimte (lucht), maar direct de objecten eronder of ervoor. Infrarood is ook de warmte waarmee de zon de aarde verwarmt. Zo zorgen de panelen voor een hele aangename en natuurlijke warmte. De infraroodpanelen kunnen volledig werken in combinatie met duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, wind- en waterkracht.

Hoe is het toe te passen?

Het is zeer geschikt als verwarming voor uw hele huis, maar u kunt er ook voor kiezen om eerst individuele vertrekken – waar op verschillende tijden verwarming nodig is – met infrarood te verwarmen, zoals de studeerkamer, de schuur, de badkamer met de koude vloer of de babykamer. Eén van de mooiste aspecten van ThermIQ is dat het systeem heel makkelijk en snel is uit te breiden. U hoeft dus niet in één keer om, maar dat kan natuurlijk wel.

Thermisch Infrarood paneel

Thermisch Infrarood paneel

Hoe is ermee te besparen?

Meer dan driekwart van ons energieverbruik gaat nu op aan het verbranden van gas voor verwarming. Door kritisch naar uw warmtewens te kijken en alleen daar te verwarmen waar u dat moment comfort nodig heeft, is het mogelijk om met deze infraroodpanelen tussen de 10% en 40% te besparen op uw stookkosten. Wist u dat u met de panelen in een open ruimte microklimaten kunt creëren, dus één plek warm en aangenaam maken en andere plekken in de ruimte waar men toch niet verblijft, bewust wat koeler laten? Dit scheelt het onnodig verwarmen van ´loze´ ruimte. En wist u dat u het met infraroodverwarming eerder warm heeft dan bij traditionele convectieverwarming, waardoor u niet meer zoveel hoeft te stoken als voorheen en dat energie en euro’s scheelt?

De infraroodpanelen van ThermIQ zijn bij een onafhankelijk internationaal onderzoek van de Technische Universiteit Kaiserslautern als beste van de circa 30 panelen uit de bus gekomen. ThermIQ scoorde  55,9% aan IR-stralingsopbrengst (bij een natuurkundig maximum van 60%) en heeft van alle aanbieders het enige paneel dat in klasse 1 (>50%) is ingedeeld.

Kijk hier voor een praktijk voorbeeld:

http://www.thuisbaas.nl/wp-content/uploads/2013/11/Amsata-Bijl-ThermIQ-ervaring.pdf