Back to blog

Drijvende zonnepanelen in Groningen

1 juni 2015 in Duurzame technologieën

Wie vanuit Groningen over de snelweg in de richting Friesland rijdt ziet voortaan vanuit de auto dobberende zonnepanelen vlak tegen de A7 aan. Na de start in de stad Groningen van dit soort energieparken volgen soortgelijke zonneparken in Amsterdam en Rotterdam.
Er drijven 54 opvallende panelen op negen vlotten in een gracht om bedrijventerrein Westpoort, zo is te zien in de groene en landelijke omgeving.
Het bedrijf Sunfloat uit Bennekom en Groningse deelnemers zijn trots op deze opstelling met tachtig vierkante meter aan panelen, die volgens de initiatiefnemers de eerste proef van deze omvang in het land is.
De zonnepanelen wekken op het water meer stroom op dan op het land, doordat ze op water wat koeler blijven. Doordat de panelen ook nog eens negentig graden kunnen draaien via een automatisch systeem met een lier, staan ze beter op het licht gericht dan vaste exemplaren op daken.
De hoop is dat er in de komende jaren vele tienduizenden panelen op water geplaatst kunnen worden. Dat kan op het vele water op industrieterreinen dat Nederland heeft. Die aangelegde waterpartijen gelden niet als natuur- of recreatievaarwater, dus kan er energie op worden opgewekt. Landelijk is zeker duizend hectare water geschikt.
Supporter van het zonnige project is Urgenda, een organisatie die zich inzet om zo snel en zo veel mogelijk energie uit duurzame bronnen op te wekken. Directeur Marjan Minnesma, ook wel bekend als de duurzaamste Nederlander, was zichtbaar verheugd met het project: „Er gaat tenslotte niks boven Groningen! Maar ook elders is heel veel onbenut aangelegd water bij industrieterreinen. Er kan dus nog overal veel bij.”

drijvende zonnepanelen

drijvende zonnepanelen