Back to blog

Deze levende boombruggen in India worden elk jaar een stukje sterker

2 februari 2015 in Duurzame technologieën

Welkom in Mawsynram, de natste plek op aarde. Het gebied in het oosten van India, dichtbij de grens met Bangladesh, krijgt jaarlijks een gemiddelde regenval van 1200 cm per jaar (yep, dat is bijna twaalf meter regen) te verduren. Het is zelfs zo nat in het gebied dat het bijna onmogelijk is om normale bruggen over de vele rivieren en stromen te bouwen, want elke brug van hout rot door de overweldigende vochtigheid binnen de kortste keren volledig weg. Maar de lokale bevolking heeft daar gelukkig iets op gevonden: levende boombruggen.

boombrug overzicht

Fotograaf Amos Chapple reisde af naar het gebied om de bijzonder boombruggen en de mensen die eroverheen lopen te fotograferen. Op de foto’s is te zien hoe de rubberbomen tot bruggen en ladders worden omgetoverd door strakke knopen in de wortels te leggen, die de boom dwingen de gewenste vorm aan te nemen. “Het geraamte van de brug is bamboe,” legt Chapple uit aan The Atlantic. “Vervolgens worden de scheuten van de omliggende rubberbomen streng voor streng aan de structuur vastgemaakt. Na ongeveer zes tot acht jaar is alle bamboe weggerot en zijn de vertakkingen van de rubberboom sterk genoeg om het gewicht van meerdere personen te dragen.”

Het mag dan jaren duren om zo’n brug te maken, maar ze worden met ieder jaar dat voorbijgaat wel weer een stukje groter en sterker. Daarnaast moet het gewoon een geweldig gevoel geven om midden in het tropisch regenwoud over een levende brug van bomen te lopen. Daar kan geen brug van staal of hout tegenop.

De natuur maakt een boombrug vanzelf steeds sterker

De natuur maakt een boombrug vanzelf steeds sterker