Back to blog

Blauwe hamster maakt duurzaam huis zelfvoorzienend, waterstofgas technologie voor privegebruik

20 juni 2015 in Duurzame technologieën

Na het lezen van het boek ‘The Hydrogen economy’ van Jeremy Rifkin ben ik enthousiast geraakt door de mogelijkheden van Waterstofgas technologie.  Tot nu toe zijn er toepassingen van waterstofgas gecombineerd met brandstofcellen  bij datacenters en transport en vervoer systemen. Nu komen er ook toepassingen op de markt die voor privé en klein-zakelijk gebruik geschikt zijn. Dit gaat het mogelijk maken om in de toekomst los van het elektriciteitsnet en gasleidingen te leven. Ik ga deze ontwikkelingen op de voet volgen! En als het betaalbaar wordt wellicht zelf ook toepassen in onze woonomgeving.

 

Dan nu meer uitleg over de Blauwe hamster:

Het Duitse bedrijf Mossau Energie brengt een energieopslagsysteem op de markt dat batterijen en waterstof combineert. Daarmee kunnen mensen en bedrijven de hele winter op zonne-energie leven.

Mossau Energie noemt het concept de Blue Hamster. In de zomer hamstert het opslagsysteem overschotten aan zonne-energie, om die om te zetten in waterstof. Met een brandstofcel wordt de geproduceerde waterstof in de winter, als zonnepanelen weinig opbrengen, weer omgezet in stroom.

Voor de kortere cyclus van dag en nacht is de Blue Hamster voorzien van lithium-ion accu’s, net zoals de Powerwall van Tesla. Het totale systeem kan ruim 1.000 kilowattuur opslaan.

 

De hamster staat symbool voor opslag van energie

De hamster staat symbool voor opslag van energie

Hamsteren voor nacht en winter
De accu’s hebben een hogere efficiëntie dan het waterstofsysteem. Zowel bij het omzetten van stroom in waterstof via elektrolyse, als bij de omgekeerde omzetting via de brandstofcel, gaat energie verloren. Accu’s zijn echter ongeschikt om voor een heel jaar energie op te slaan. Ze ontladen langzaam en zijn vooral veel duurder dan een tank om waterstof in te bewaren.

Met de gecombineerde opslag biedt Mossau het beste van twee werelden. Wel geeft het bedrijf eerlijk aan dat het systeem nog niet kan concurreren met stroom afnemen uit het stroomnet. Toch heeft het bedrijf al genoeg klanten gevonden om de Blue Hamster in serie te produceren. Een investeerder uit het Midden-Oosten voorziet het Duitse bedrijf hiertoe van werkkapitaal. Mossau presenteerde zijn Blue Hamster op de Intersolar in München.

Wil je meer weten over Mossau? :

http://mossau-energy.de/blue-hamster.html