Back to blog

Auto voor de deur wordt energiecentrale

11 juni 2015 in Duurzame technologieën

Accu’s van elektrische auto’s voor de deur kunnen voortaan worden gebruikt als kleine energiecentrale voor de opslag van zelf opgewekte zonne-energie.
Via een slim retoursysteem leveren lokale laadpalen in de straat stroom aan auto’s, die op hun beurt weer elektriciteit teruggeven als de wasmachine moet draaien of de magnetron voedsel moet opwarmen.

Op deze manier hoeven er geen nieuwe kabels te worden gelegd om ‘overtollige’ stroom terug naar een energieleverancier te sturen.

De Utrechtse wijk Lombok beleeft dinsdag de komst van de eerste van twintig zogenoemde retourpalen, die zowel zonnestroom aan elektrische auto’s kunnen afgeven als onttrekken voor huishoudelijk of zakelijk gebruik.

Netbeheerder Stedin spreekt van een “wereldprimeur”. De eerste retourpaal wordt om 13.00 uur in gebruik gesteld, voorafgaande aan een conferentie over dit onderwerp. Nog niet eerder zijn laadpalen gebruikt voor tweerichtingsverkeer en tijdelijke opslag van energie.

De auto als energie opslag centrale

De auto als energie opslag centrale

Miljarden besparen

De laadpalen worden gekoppeld aan zonnepanelen op de huizen van bewoners in de wijk Lombok, op daken van bedrijven daar en openbare gebouwen zoals scholen.

Die lokaal gewonnen energie wordt tijdelijk opgeslagen in de accu’s van elektrische en hybride auto’s en daaruit onttrokken als bedrijven en particulieren stroom nodig hebben. “De pieken in de opslag van zonne-energie en het verbruik worden op die manier afgevlakt”, aldus een woordvoerster van Stedin.

Door die extra opslagcapaciteit worden volgens de netbeheerder op den duur miljarden euro’s bespaard.

Om grote aantallen elektrische auto’s te kunnen opladen, is de komende jaren alleen al in Nederland 40 tot 60 miljard euro nodig om het stroomnet uit te breiden.

Nederland is volgens de initiatiefnemers als dichtbevolkt land ideaal om plaatselijk energie in geparkeerde elektrische auto’s op te slaan. Eigenaars van zonnepanelen geven volgens Stedin aan dat zij de op de daken gewonnen elektriciteit het liefst zelf gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net.

Door: ANP  de bron: http://www.nu.nl/economie/4064806/auto-deur-wordt-energiecentrale.html