Back to blog

ArcelorMittal investeerd 80 miljoen en verlaagt CO2-uitstoot met microben

18 juni 2015 in Duurzame technologieën

Steeds meer bedrijven maken werk van het verduurzamen van hun productieproces. Dit is een hoopvolle ontwikkeling. Zo gaan duurzaamheid en ondernemen en produceren mooi samen! Hopelijk gaat de overheid ook meer stimulerende maatregelen nemen door vervuilende diensten en producten hoger te gaan belasten!

Staalconcern ArcelorMittal investeert 80 mln in een project om hoogovengassen om te zetten in biobrandstof.

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. Een nieuwe installatie bij de fabriek in Gent haalt koolmonoxide uit de rookgassen. Het concern gebruikt vervolgens microben uit de diepzee voor het omzettingsproces naar biobrandstof.

De techniek die ArcelorMittal toepast, is op zich niet nieuw. Volgens de krant is ArcelorMittal wel het eerste bedrijf dat omzetting van CO2 grootschalig gaat inzetten. De pilot krijgt financiële ondersteuning van de Europese Unie.

Arcellor

CO2-reductie
Het staalconcern maakt gebruik van de technologie van LanzaTech. Het van oorsprong Nieuw-Zeelandse bedrijf is inmiddels gevestigd in de Verenigde Staten. De China Steel Corporation investeerde eerder dit jaar $ 46 mln in een soortgelijke installatie van LanzaTech. De recyclinginstallatie bij China Steel wordt vermoedelijk begin 2017 opgeleverd.

Met de afvang van rookgassen vermindert de jaarlijkse CO2-uitstoot van de Gentse fabriek naar verwachting met 120.000 ton. De uitstoot is nu negen miljoen ton per jaar. ArcelorMittal is in België verantwoordelijk voor bijna 8 procent van de totale CO2-uitstoot van het land.

ArcelorMittal verwacht per jaar 60 miljoen liter ethanol uit de rookgassen te kunnen winnen.

Bekijk een filmpje over de technologie van LanzaTech:

 

 

The LanzaTech Process can convert carbon monoxide containing gases produced by industries such as steel manufacturing, oil refining and chemical production, as well as gases generated by gasification of forestry and agricultural residues, municipal waste, and coal into valuable fuel and chemical products.

 

Bron: De Tijd, LanzaTech, BioFuelsDigest | Foto: Colink, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)