Back to blog

‘3D-printen met biomaterialen verandert de wereld’

8 februari 2015 in Duurzame technologieën

3D-printen in combinatie met biomaterialen levert duurzame en circulaire producten op.

De voordelen zijn eindeloos.

Dat stellen Ad van Wijk, buitengewoon hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft, en Iris van Wijk, docent-onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. Het duo schreef het boek 3D Printing with Biomaterials waarin zij het voorbeeld van het biobased huis gebruiken om hun stelling uit te werken.

Een geprint huis van biobased plastics op basis van suikerbiet vermindert de CO2-voetafdruk met meer dan 60 procent. “We kunnen duurzame en circulaire producten realiseren door 3D-printen te combineren met biomaterialen”, zegt Ad van Wijk. “De combinatie van deze innovatieve technologie en nieuwe biomaterialen biedt vele synergetische voordelen.”

3D-printen voorkomt materiaal- en energieverspilling doordat overal en op tijd de benodigde hoeveelheid kan worden geproduceerd. Het is al mogelijk om met verschillende materialen te printen, zoals metaal, keramiek, zand, synthetisch materiaal en zelfs met voedsel en levende cellen.

De mogelijkheden van 3D printen zijn groot!

De mogelijkheden van 3D printen zijn groot!

Kringloop

“De materiaalkringloop kan worden gesloten door de printer te voeden met filament op basis van een biomateriaal zoals bio-based plastics”, zegt Iris van Wijk.

Plastics worden meestal vervaardigd uit olie, maar ook uit natuurlijke grondstoffen als suikerbiet en organisch afval. Bio-based plastics kunnen vrijwel geheel de op olie gebaseerde plastics vervangen.

Onderzoek

The Green Village en de Hogeschool van Amsterdam doen beide onderzoek naar de toepassingen van biomaterialen en 3D-printen. The Green Village is in ontwikkeling op de campus van de TU Delft en brengt wetenschappers, studenten en bedrijven samen om een duurzame en levendige omgeving te creëren waar innovatieve oplossingen worden gevonden voor urgente uitdagingen. De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt de toepassingen van bio-based plastics in het onderzoeksprogramma Urban Technology.

Bron: The Green Village | foto: The Green Village